I anledning af fastelavn slår vi katten af tønden. Dette er en gammel katolsk tradition, der blev udført for at feste inden den 40 dage lange faste.
Som med de fleste andre ritualer har også fastelavn en forhistorie og dette har formentlig ligget samtidig med vikingernes fejring af, at den mørke tid var slut og foråret kom. I den nordiske religion var det frugtbarhedsgudinden Freja der bragte foråret ind og hun var associeret med… katte(!)
Der er utrolig mange lighedstegn imellem Freja I Norden og flere nærorientalske gudinder, der alle forbindes med kattedyr og ifølge den islandske Snorre Sturlussons Edda havde Freja 2 katte, der trak hendes vogn. På samme vis var katte associeret med vølver, der i saga litteraturen kan beskrives som bærende katteskind.
Noget af det den kristne kirke havde størst udfordringer med at fjerne fra de hedenske nordboere, var deres benyttelse af disse vise vølver, kvinder, der kunne udøve sejd, en form for magi. Som et led i en kristen propaganda har fastelavn, samt folketro om kattenes listige adfærd, været med til at skabe afstand til disse vølver og deres gudinde Freja.
Hør meget mere om gudinder og kvinder i religionshistorien følg @kvindernesreligionshistorie
#Kvindeligreligionshistorie #kvindekenddingudinde #kvindekenddinkvinde #Freja #vølve #gudinde #kat #fastelavn #tønde #religionshistorie #gudinde #sejd #kvinde #fastelavn #vikingetiden #freya
Foto: Constantin Hansen
Den Store Danske
Comments