top of page

Ser du månen?

  • kvindernesreligion9
  • 31. mar.
  • 3 min læsning
Det er nymåne og det markerer at den muslimske fastemåned ramadan bliver afsluttet. Det er nu Eid ul-Fitr, "Lille Eid", fastebrydningsfesten.

Halvmånen
Halvmånen
I denne artikel kan du få et indblik i, hvad ramadan er, hvornår det er, og hvordan det påvirker et kvindeliv.

Ramadan er den niende måned i den islamiske kalender. For muslimer er Ramadan en fastemåned. Det betyder, at man faster mellem solopgang og solnedgang, hvor man hverken spiser eller drikker. Hvis man er syg, gammel eller på rejse, er man fritaget fra at faste. Det gælder også, hvis man som kvinde er menstruerende.

Den menstruerende kvinde
Når man er menstruerende, er man rituelt uren på samme måde, som man bliver det, hvis man har haft udløsning. Det skal ikke forstås sådan, at man er moralsk uren eller syndig, men man er rituelt uren og kan ikke indgå i det rituelle religiøse liv, heriblandt i fasten. Den menstruerende indstiller derfor sin faste under Ramadan, men faster til gengæld på et andet tidspunkt som erstatning. En del muslimer opfatter denne fritagelse fra fasten under menstruation som et udtryk for Guds forståelse for og hensyntagen til kvinden.

Den islamiske kalender
Wudu, rituel renselse inden bøn
Wudu, rituel renselse inden bøn
Den islamiske kalender er anderledes end den, der sædvanligvis følges i Danmark.
Den islamiske kalender begynder det år, hvor profeten Muhammad migrerede fra byen Mekka til byen Yatrib, der i dag kaldes Medina. Denne begivenhed kalder man hijra, og det fandt sted i år 622 e.v.t. Derfor er det ifølge den islamiske kalender år 1446, nu i 2025.
Den islamiske kalender er en månekalender, og det betyder, at månederne følger månens faser. Den islamiske kalender flytter sig derfor lidt hvert år i forhold til den kalender, vi sædvanligvis følger. Årsagen er, at der er et lidt kortere interval mellem to nymåner end en måned.

Ramadan, skæbnenatten og koranen
Årsagen til, at ramadan måneden  er særlig, er ifølge mange muslimer, at Koranens ord blev sendt ned for første gang på den såkaldte "Skæbnenat", sådan som citatet fra Koranen også lyder.
"Det skete på Laylatul Qadr - ’skæbnenatten’.
Skæbnenatten siges af mange at falde på den 27. dag i Ramadan. Ifølge mange islamiske lærde ved dog man ikke andet, end at Skæbnenatten fandt sted indenfor de sidste ti dage af Ramadan. De sidste ti dage af Ramadan eller den 27. er ifølge muslimer særligt betydningsfulde aftener, hvor der bliver lagt ekstra vægt på bøn.
Troende muslimer bruger typisk hele fastemåneden på en intensiveret spirituel fordybelse. Dette kommer til udtryk på flere forskellige måder: Nogle mødes til ekstra bøn i moskeen om aftenen, andre fordyber sig i at læse i eller lytte til Koranen. Andre gør en ekstra indsats for at glæde folk omkring sig eller bidrager til nødhjælp. For rigtig mange handler Ramadan om at samles i familien og spise masser af mad efter solnedgang.

Eid ul-fitr
Eid ul-fitr
Eid ul-fitr
Eid ul-fitr er en højtid, der kan minde om den jul, der fejres i kristne lande. Ved Eid ul-Fitr samles man gerne til en fælles bøn om morgenen og besøger i de næste par dage familie og bekendte, for at markere en veloverstået ramadan og ønske dem glæde og velsignelse.

5 uger 5 kvinder
Denne artikel er en afslutning på temaet 5 uger 5 kvinder,
der er et samarbejde imellem Maria Lyngsøe ph.d. i religionsvidenskab og post.doc. ved Københavns Universitet og Sisse Marie Kromann cand. mag. i religionshistorie og stifter af Kvindernes Religionshistorie.
 
Forslag til videre læsning:
Leila Ahmed. 1996. Kvinder og køn i islam. Historiske rødder til en moderne debat
Marianne Hafnor Bøe. 2019. Feminisme i islam
Jesper Petersen. 2012. Kvinderne i Medina: Imamer, lærde og krigere
Barbara Stowasser. 2008. Kvinder i koranen: helligtekst, tradition og fortolkning


Comments


bottom of page