En menstruerende kvinde må ifølge flere muslimske traditioner og lovskoler ikke være i en moske, ikke faste, ikke bede bøn og ikke røre ved koranen.
Kvinden anses, som det også er tilfældet i flere andre religioner, for ceremonielt eller rituelt uren under sin menstruation. Kvinden er derfor ikke inkluderet i rituelle handlinger eller tilladt at være nær det guddommelige.
Dette syn på menstruation og den menstruerende kvinde kommer blandt andet til udtryk i disse dage, hvor det er ramadan for muslimer verden over.
Ramadan er fastemåneden, hvor muslimer faster fra morgen til aften, for at fejre at profeten Muhammed modtog sin første åbenbaring. Har en kvinde menstruation under ramadan skal hun i stedet faste det antal dage hun har menstruation, et andet tidspunkt på året.
Flere argumenterer for at reglerne er en beskyttelse af kvinden, hvilket formentlig også er hensigten, men den menstruerende kvinde beskrives som rituelt uren.
I islam er kvinden dog ikke set som smittende med sin urenhed, hvilket ellers ses i flere andre religioner. Derimod fortæller flere hadith tekster om Muhammeds liv, at han er I fysisk kontakt med sine hustruer under deres menstruation, dog ikke i samleje.
Med hensyn til samleje er kvindens menstruation beskrevet på følgende måde i koranen:
>>De spørger dig om menstruationen. Sig: "Det er en lidelse. Hold jer fra kvinder under menstruationen, og kom dem ikke nær, før de er rene igen! Først når de har renset sig, må I gå til dem, således som Gud har befalet jer." Gud elsker dem, der omvender sig, og Han elsker dem, der renser sig.<<
(Sura 2, vers 222. Overs. Ellen Wulf, Forlaget Vandkunsten)
I grene af bl.a. jødedom og hinduisme anses menstruerende kvinder også for rituelt urene og er underlagt regler og tabuisering. Kvinder udelukkes fra hellige steder og isoleres fra det hellige.
Hvad der muligvis er tænkt som beskyttelse af kvinden, bliver til et syn på kvinden som rituelt uren.
Det er et interessant og nødvendigt perspektiv at have med i vores tids fokus på kvinder og køn.
Litteratur:
Kvinderne i Medina, Jesper Petersen
Foto: pixabay
Comments